Άνω του 1,5 δισ. οι υπεραξίες των ασφαλιστικών από τα ελληνικά ομόλογα

Ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες  που είχαν ελληνικά ομόλογα στο  χαρτοφυλάκιό τους από το ράλι των ελληνικών ομολόγων  ενώ αρκετές τοποθετήθηκαν και στην έκδοση του νέου 5ετούς ελληνικού ομολόγου που ολοκληρώθηκε χθες με υπερκάλυψη πάνω από 2  φορές.  Από το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων που προηγήθηκε της χθεσινής έκδοσης και διάρκεσε ένα δίμηνο περίπου, οι υπεραξίες οι οποίες κατέγραψαν οι ασφαλιστικές ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η νέα έκδοση

Οι προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, ενώ με βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,625%.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds.

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου θα είναι ιδιαίτερα δελεαστική όταν η απόδοση των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης κυμαίνονται πέριξ  του 1% (Ιταλία, Ισπανία)  και της Πορτογαλίας στο  1,5% περίπου.  Το πρακτορείο  Reuters συγκρίνοντας την έκδοση του 2014 και του 2017 ,υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πούλησε 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με κουπόνι στο 4,75% το 2014 και  η ζήτηση έφτασε τα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.

Τι είχε δηλώσει Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank για την έκδοση  των Ελληνικών ομολόγων

 «Όπως έγινε και όταν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου επέστρεψαν στις αγορές, η έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία. Πρώτον, το όλο θέμα του ομολόγου αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει την θέση όσων βρίσκονται εντός του Σύριζα και είναι υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο το 2018.

Ήταν σίγουρα πιο λογικό για την Αθήνα να στραφεί προς το πενταετές ομόλογο αντί για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, μειώνοντας κατ’ επέκταση με αυτή την κίνηση και το αίσθημα κινδύνου από τους επενδυτές. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα, διακινδυνεύοντας το θετικό πολιτικό μήνυμα που προσπαθεί να δώσει με την επιστροφή στις αγορές.

Κατά την άποψή μου, το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά περιορισμένο. Πράγματι, είναι αρκετά απίθανο το αναπόφευκτο κούρεμα να περιλαμβάνει ομόλογα που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές. Πιθανότατα, το κούρεμα θα αφορά ομόλογα που ανήκουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν περίπου το 68% του συνολικού χρέους της Ελλάδας. Εκτιμώ ότι ένα κούρεμα ύψους 88% είναι απαραίτητο για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε 120% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ. Πρακτικά, το άμεσο κούρεμα θα επηρεάσει μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες (διμερή δάνεια και δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ΕΚΤ.»

Πηγή: insuranceworld.gr